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Request from: Mark Hydeman, Taylor Engineering, 1305 Marina Village Parkway, Alameda, CA  

94501 

Reference: This request for interpretation relates to the water heater requirements in Section 7.2.2 

and Table 7.2.2 in ASHRAE/IESNA Standard 90.1-1999. 

Background:  In Table 7.2.2, the variable V used in determining standby loss (SL) limitations is 

defined to be equal to the “measured” volume prior to 10/29/2001 and equal to the “rated” 

volume thereafter.  This distinction is not clear in two other instances where water heater storage 

volume is referenced:   

The exception to 7.2.2 states in part:  “All water heaters, hot water storage tanks, and hot 

water supply boilers having more than 140 gal (530L) of storage capacity are not required…”   

Product categories in Table 7.2.2 are determined in part by the input-to-volume ratio, equal to 

the input energy to the water heater divided by its volume.   

In these two cases, it is not clear whether the volume or capacity referred to is the measured or 

the rated volume of the storage tank.   

Interpretation:  Mr. Hydeman offers the following interpretations: 

1. The “storage volume” in the Exception to 7.2.2 is the measured volume. 

2. The volume used to determine the input-to-volume ratio in Table 7.2.2 is the measured 

volume prior to 10/29/2001 and the rated volume thereafter. 

Question:  Are these interpretations correct? 

Answer:  Yes. 

Comment:  After 10/29/2001, standby losses will no longer vary by input-to-volume ratio so item 

2, above, becomes moot. 


